5 smarta tips för ridning under vintern

Det finns många mysiga fördelar med vintern. Snön ligger alldeles vit på marken och snart närmar sig kanske jul och nyår, men för häst och ryttare kan det kalla vädret kännas jobbigt och obehagligt. Även om det finns bra ridkläder att använda sig av under vinterhalvåret så är det oftast mycket blött när plusgraderna slår till. När sedan minusgraderna drar in igen är det ishalka och både häst och ryttare halkar runt som Bambi på hal is.

Vi vill att ridning ska vara lika trevligt på vintern som på sommaren och har därför satt ihop en lista med smarta tips om hur du håller dig och din häst varm.

Tips 1: Om du har ridit på vintern tidigare så är du säkerligen medveten om hur iskalla fötterna kan bli, speciellt tårna. Därför är det viktigt att du håller fötterna varma. Antingen väljer du ett par vinterridstövlar som är ordentligt fodrade eller så satsar du på Pak-Heat, vilket är en form av tåvärmare. Ullstrumpor håller dig varm och torr.

Tips 2: Visste du att majoriteten av värmen i kroppen försvinner ut genom ditt huvud? Då är det såklart viktigt att du ser till att ditt huvud alltid är varmt. Satsa på en mössa som du kan ha i stallet och en lite tunnare som får plats under ridhjälmen.

Tips 3: På vintern behöver du se till att du har en varm jacka. Antingen kan du välja en Canada Goose herr eller en för damer. Det bästa är om du hittar en jacka som har en blandning av polyester och dun, eftersom denna kombination ger den bästa isoleringen. Se även till att din jacka är resistent mot smuts och vatten, så slipper du bli kall och blöt när det snöar.

Tips 4: Det är inte bara du som ryttare som ska kunna ha det varmt och skönt under vintern. Även din häst kommer behöva hjälp att hålla sig varm. Om du har en häst som är klippt bör du se det som obligatoriskt att använda ett ridtäcke. Ridtäcke är dock något som alla hästar har stor nytta av. Under sommarmånaderna är det relativt enkelt att hålla hästens päls frisk och ren, men under vintern är det svårare. En stor fördel med ett vintertäcke är att hästens muskler håller sig varma under hela ridturen, vilket minimerar risken för skador.

Tips 5: Rider du flera hästar eller en häst flera gånger om dagen? Då kan det vara bra att se till så att du har något varmt att få i dig mellan ridturerna. Det kan t.ex. vara en termos med te eller kaffe. Finns det risk för att du kommer bli hungrig under tiden i stallet så kan du välja en god och värmande soppa.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.