Att rida maskeradagility

Maskeradagility är ett begrepp som kanske inte är så välkänt varken i hästkretsar eller utanför dem. Det finns dock ett par ridskolor som använder sig av begreppet. Men vad är maskeradagility? Jo, det handlar om att man som ryttare får klä ut sig och även sin häst för att likna något och sedan ska man ta sig igenom en lätt bana. Man får rosett om man klarar banan och dessutom delas det ofta ut pris för bästa utklädnad. Men vad kan man klä ut sig till, hur ser banan ut och vad behöver man tänka på? För det första är säkerhet alltid en viktig aspekt. Det är trots allt ridsport och hästar man håller på med.

Utklädnad

När det är dags för maskeradagility kan man i princip klä ut sig till vad man vill. Man kan till exempel ta en läskig halloweendräkt och klä ut sig till spöke, häxa eller något annat. Även hästen kan man klä ut på olika sätt. Det finns speciell färg för pälsen som inte skadar hästen och som sedan kan sköljas bort med vatten. Det kan också vara roligt att fläta manen eller att sätta fjädrar i den.

Banans utseende

Den bana som används i maskeradagility är ofta mycket enkel. De allra flesta kan vara med, även om man bara har ridit några veckor. Man kan också ha en ledare som går med om man vill. Många gånger tas ingen tid utan det gäller bara att komma i mål utan fel. De hinder som finns på banan består i regel av att man ska rida över bommar, mellan koner och kanske skutta över ett lågt hinder. Det kan också förekomma att man ska flytta en mugg från en stolpe till en annan med mera.

Viktigt att tänka på

När det är dags för maskeradagility får man inte bara tänka på sin utklädnad. Den är för visso en stor del av tävlingen men den får inte vara farlig. Man får till exempel inte rida utan hjälm. Utklädnanden måste antingen dölja hjälmen eller sitta utanpå den. Det är också klokt att tänka på att inte ha vilka skor som helst på sig. En liten klack är alltid bra. Dock ska inte rena klackskor användas. Det allra bästa är om man använder sina vanliga stallskor, gärna sådana med stålhätta. Man kan såklart ramla av även om det är maskeradagility. Då kan det rent av vara vanligare att ramla av eftersom hästarna inte är vana vid allt skoj. Det är dock ovanligt att någon skadar sig allvarligt. En annan sak som är bra att tänka på är att utklädnaden inte ska ha en halsduk eller liknande som kan fastna. Allt för stora och bylsiga plagg som prasslar är inte heller så bra eftersom de kan skrämma hästen.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.