Hästar och foder

Att vara ryttare skiljer sig mycket från att utöva andra sporter eftersom man inte bara har sig själv och sin egen kropp att ta hand om, utan också sin hästs. Därför måste man som ryttare vara kunnig inte bara när det gäller att rida på hästen, utan också att ta hand om den all annan tid. Det innefattar bland annat att utfordra den på rätt sätt och med rätt mat.

Det första man bör tänka på när man ger sin häst mat är att göra det på regelbundna tider. Hästar är vanedjur (precis som människan egentligen) vilket betyder att de mår bra av att ha en fast rutin, och veta vad som väntar dem varje dag. Se därför till att skapa en rutin kring dina sysslor runt hästen, inklusive utfordringen.horses-486186_640

När du ger hästen mat ska du också tänka på att inte ge hästen maten direkt ur handen. Detta av den enkla anledningen att det kan göra hästen nafsig, eftersom den tror att du kan ha mat i händerna. Hästar äter allra helst och allra bäst gräs som de betar själva, men äter självklart även annat ur växtriket. Om vintrarna äter hästarna till exempel hösilage, när de inte har möjlighet att beta. Hästar äter också gärna morötter och äpplen, vilket är ett utmärkt ”godis” för hästar. Se bara till att fråga ägaren till hästen, om det inte är din egen häst, innan du ger den något extra. För tävlingshästar, liksom för elitidrottare, är kosten mycket viktig.

En fråga som debatteras i hästvärlden är huruvida hästar behöver tillskott såsom havre eller pellets för att vara starka och hälsosamma. En populär åsikt är dock att en normalfrisk häst inte behöver tillskott för att må bra. Däremot kan man ge hästarna lite extra krafter om de är sjuka, eller om de är hästar som tränas hårt och därför behöver extra mycket energi.

Förutom att ge sin häst rätt mat, är det som ryttare också viktig att ge sig själv rätt mat, för att man ska ha energi nog att både ta hand om sin häst och rida. På matklubben.se hittar du en mängd recept för näringsriktiga och nyttiga måltider för människor.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.