Kan man rida om man har ont i kroppen?

Ridning är en sport som alla kan lära sig att uppskatta. Det måste inte handla om att man tävlar eller rider varje dag, utan en turridning då och då kan vara minst lika bra. Det finns hästar för alla människor, oavsett hur man ser ut. Även personer som drabbats av funktionshinder, smärta eller liknande kan finna nöje i ridning. Men kan man verkligen rida om man har ont och är det då lämpligt?

Långvarig smärta

Om man lider av någon form av långvarig eller kronisk smärta som till exempel mild till måttlig form av artros brukar det inte vara något problem att rida. Det är dock alltid klokt att rådfråga sin läkare. Om en skada kan riskera att förvärras eller om man har svårt med balansen kan det vara så att man behöver lite extra assistans. Det kan också vara skönt att rida på en extra lugn häst, och att kanske börja i ett ridhus där det känns lite mer tryggt. Om kroppen gör mer ont när man rider kan det vara klokt att avstå. Lite träningsvärk får man dock räkna med i början.

Akuta skador

Om man ramlat av en häst och skadat sig i form av en idrottsskada bör man ofta ta sig upp på hästen så snart som möjligt igen för att undvika att bli rädd. Om man har extremt ont, eller om man skadat sig illa är det dock inte att rekommendera. Inte heller om nacken kan ha skadats bör man hoppa upp direkt igen. Om man har skadat sig på annat sätt, eller varit hos läkare kan man ofta rida beroende på skada och hur ont man har. Är det en vrickad fot kan man ofta rida i lugnt tempo, likaså om man skadat ett finger. Är det däremot tal om revbensfrakturer, brutna ben eller liknande bör man avstå från ridning. Ett undantag kan vara vid till exempel en bruten arm. Då kan man sitta upp och skritta eller bli ledd runt på en lugn häst för att få tillbaka sitt självförtroende.

Smärta kan lindras av ridning

Det finns en del smärta som kan lindras genom ridning. Ofta är det kronisk smärta och sådan som har ursprung i psyket som försvinner under tiden man sitter på hästryggen. Att rida innebär avslappning och något annat att tänka på. Ofta kan också islandshästen sägas lindra ryggsmärta och spänningar i nacken tack vare dess mjuka och lite speciella gång. Islandshästen är också lite mindre i storleken och ofta mycket lugn. Den passar därför de allra flesta. Rätt tränade islandshästar är också mycket viktbärande och det betyder att till och med vuxna män kan rida på dem trots hästens lilla storlek.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.