Kända tävlingar i hästsport

Precis som att fotbollen har sitt världsmästerskap och ishockeyn har Stanley Cup finns det vissa tävlingar inom hästsporten som är mer betydelsefulla än andra. Det är de tävlingarna som de bästa ryttarna siktar in sig på och en seger i ett sådant mästerskap ger betydligt mer prestige än mindre tävlingar. Därför är också konkurrensen betydligt hårdare. Med tanke på att dessa kända tävlingar lockar de bästa inom varje gren är det inte så konstigt att det är extremt svårt att ta hem segern. Därför brukar hästsportens största tävlingar också locka storpublik, både på plats och via andra medier som tv och internet.

Kända tävlingar i hästsport 1De olympiska spelen är en höjdpunkt för de flesta idrottsutövare, oavsett inriktning. Det gäller för ridsporten också. Det har varit med ända sedan OS 1900 Paris – bara fyra år efter de moderna spelen introducerades – och med undantag för två OS 1904 och 1908 har de därefter varit en viktig punk på det olympiska programmet. Från början var antalet ridsporter som fick plats på schemat få till antalet – tre, närmare bestämt. Det handlade om individuell hoppning, som än i dag är viktiga OS-grenar, samt de mer okända grenarna höjdhopp och längdhopp. Det kan verka som märkliga grenar för oss i dag, men på den tiden var det prestigefyllda discipliner. De blev dock aldrig någon större succé och de togs bort efter ett OS.

Därefter har fler och fler grenar inom ridsporten introducerats och det finns nu sex olika discipliner som en ridsportutövare kan ställa upp i. Det handlar, förutom hoppning, också om fälttävlan och dressyr. Samtliga grenar arrangeras i både individuell form och lagform, vilket gör att det totala antalet guldchanser blir sex till antalet. Sverige har alltid varit en stor nation inom ridsport, och det märks i utfallet av olympiska medaljer. Trots vår relativt lilla storlek har vi plockat hem ett antal medaljer i ridsport, där Malin Baryard och Rolf-Göran Bengtsson, giganter inom sporten, har plockat hem varsitt OS-silver.

OS arrangeras var fjärde år, men det finns en viktig tävling som går av årligen – och den äger rum på hemmaplan. Det handlar om Sweden International Horse Show, som är en helt nystartad tävling. Det har dock en betydligt berömdare förlaga, Globen Horse Show, som lockade ryttare och publik från hela världen till Sveriges huvudstad. Det är också en bra plats för utbildningar, något som är viktigt både i idrotten liksom i vanliga livet, och det finns många bra ställen för ledarskapsutveckling Stockholm.

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.