Låta hästen bo hemma

Att kunna ha sin häst hemma på egen gård anses vara en hästägares dröm. Men det finns både för- och nackdelar med att låta hästen bo hemma. De som har hästen i ett stall kan man ofta turas om att sköta vissa sysslor och ofta kan de inackorderade också få hjälp av andra som har häst i stallet om det är något man har svårt med eller kanske inte kan göra själv. Att ha hästen hemma på den egna gården innebär dock att man måste vara beredd på att göra allt själv och det kan vara jobbigt om man samtidigt arbetar, eller vid sjukdom. Det är intte heller att bara ta semester och åka hemifrån utan att se till att någon tar hand om hästen. De som har hästen hemma måste också se till att den har sällskap, vilket den automatiskt får i ett stall där andra också har sina hästar.

Fördelar med att ha hästen hemma

En fördel med att ha hästen hemma är att man kan hålla koll på den dygnet runt utan att behöva tänka på att sätta sig i bilen och åka långt för att kunna ta sig till stallet, Något som kan vara extra skönt om något akut skulle hända hästen. Att ha ett eget stall innebär också att det är en själv som har ansvaret och behöver inte bry sig om vad andra tycker och tänker om ens sätt att sköta hästen och stallet i övrigt. dock måste man ha gott om plats eftersom hästen behöver box och hage. Hästen måste också ha sällskap så ofta behövs två hästar köpas in och då behövs ännu mer plats. Dessutom behövs ett utrymme att förvara sadel, träns och annan utrustning på. Man behöver också en foderkammare eller annat lämpligt ställe där hästens mat kan förvaras. Det behöver också finnas ett ställe där man kan lägga hästens gödsel. Gödslet efter en eller två hästar brukar dock gå åt ganska snabbt som gödning i rabatter och liknande.

Nackdelar med att ha hästen hemma

En nackdel med att ha hästen hemma är att du inte kan åka bort och ta semester hur som helst. Du måste se till att hästen får mat tidigt på morgonen oavsett om det är vardag eller julafton. Du måste se till att det mockas i stallet även om du är sjuk. Om du vill ha hästen lös i trädgården är det viktigt att skydda ditt växthus så hästen inte kan råka krossa en ruta och få glas på sig eller i hovarna. Du måste också se till att det finns ett bra stängsel så hästen inte kan rymma. Att ha hästen hemma kan också kosta mer, då man inte har någon att dela kostnaderna med för foder och strö med mera. Dock räcker sakerna längre men inköpssumman kan snabbt bli hög om man inte lägger undan pengar till det varje månad. Man måste också se till att hästen sköts om på rätt sätt, och har man ingen att fråga om råd krävs det mycket kunskaper och erfarenhet.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.