Ridsport

Ridsport är ett samlingsnamn för en mängd olika grenar, där den gemensamma nämnaren är ett ekipage bestående av ryttare och häst, såklart. Till skillnad mot en sport som trav till exempel, där kusken sitter i en sulky. De mest kända ridsporterna är dressyr, fälttävlan och banhoppning, men även lite ovanligare sporter, som hästpolo, räknas till ridsporterna. Den snabbaste sporten är utan tvekan galopp, där hästarna galopperar runt en oval bana.

 

Även fälttävlan har mycket fart och fläkt i sig eftersom det här handlar om att hoppa över hinder ute i skog och mark. Eftersom det sker utomhus är banan lång och det gäller att hålla både häst och ryttare i bra kondition för att det inte ska sluta med en krasch. Fälttävlan har blivit en populär OS-sport som lockar många tittare tack vare sportens intensitet och händelserikedom. Banan innehåller exempelvis vattenhinder, som är en utmaning för hästen att ta sig över.

 

Ridsport 2Dressyr är en betydligt lugnare sport och handlar mer om att vara så graciös som det bara går. Den går ut på att ryttaren ska försöka få hästen att röra sig i takt med musiken och göra rörelserna så smidiga och snygga som möjligt. Domare ger sedan de tävlande poäng utefter hur bra de lyckas. Sverige har haft en ovanligt bra dressyrtradition sett till vårt lands storlek, och några av våra dressyrryttare håller eller har hållit yttersta världsklass. Ett exempel på det är Jan Brink, som har tagit flera medaljer i stora mästerskap och vunnit SM ett antal gånger.

 

Sverige är ett land där idrott och sport står högt i kurs, och det gäller såväl killar som tjejer. För den som tycker om hästar är ridsport ett utmärkt sätt att kombinera sitt sportintresse med att sköta om djur. Att bli en hästtjej eller -kille kräver visserligen ett stort engagemang och tidsåtgång, men det man får tillbaka i form av glädje är värt mycket mer, tycker många. Dessutom behöver man inte sluta med ridsport bara för att man blir äldre. Det går att hålla på med både på proffs- och amatörnivå – och för den som är riktigt talangfull och villig att jobba hårt kan ridsporten till och med bli en karriärväg.

Då krävs det stor beslutsamhet och en hel del tur, men även du som vill tävla och träna på lägre nivå har stora möjligheter till det. Om du har barn vill du kanske låta dem prova på hästlivet. Visst innebär det mer jobb med hel del praktiska saker, men det går att hitta smarta lösningar som gör det enklare att hinna med alla aktiviteter.  Ett exempel på det är namnlappar som gör det lättare att märka dina saker, som stallutrustning.

Tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.