Travsport

En av de största sporterna sett till ekonomisk omsättning i Sverige är travsporten. Tack vare det stora spelintresset för trav pumpas det årligen in mångmiljonbelopp i sporten, vilket gör det möjligt att bibehålla ett bra skick på anläggningar – och gör det möjligt att föda upp hästar som står sig riktigt bra ur ett internationellt perspektiv. Sverige har många bra travanläggningar och har fostrat ett antal stora hästar och kuskar. Varje vecka arrangeras det flera travlopp någonstans i Sverige, där spelare kan välja att satsa på en häst. Många av loppen direktsänds på TV eller på webben, vilket gör det möjligt för travintresserade att följa loppen direkt.

 

Travsport 1Visst är spelaspekten en stor del av travsportens framgång och det är den som gör att pengarna fortsätter att strömma in, men det finns många som är genuint intresserade av sporten som sådan. Att se hästar utvecklas och ta nya steg, samt uppleva spänningen på tävlingsbanan, är att likna vid vilken annan sport som helst, som friidrott eller fotboll, och det är också en viktig del i förklaringen av travsportens popularitet. För den som är intresserad av trav finns det inte mycket som slår en liveupplevelse på en travtävling. Där får man möjlighet att se hästarna i verkligheten och uppleva spänningen tillsammans med andra åskådare från läktarplats.

 

Det finns vissa travlopp som är mer prestigefyllda än andra. Den största svenska tävlingen är Elitloppet, som går av stapeln på Solvalla varje år. Den traditionsenliga helgen för startskottet av Elitloppet är den sista söndagen i maj, vilket har blivit något av en helig stund för travälskare. Det har arrangerats ända sedan 1952, vilket gör det till den mest prestigefyllda tävlingen inom Sveriges gränser. Andra stora svenska travlopp är Olympiatravet och Åby Stora Pris, som båda äger rum på Åbytravet utanför Göteborg.

 

Om man tittar utomlands är Grand Prix d’Amerique ett av de största loppen. Det är ett franskt lopp som arrangeras i Paris i januari. Den ovanliga årstiden gör att loppet kan vara svårkört när väderförhållandena inte alltid är de bästa, men vinnaren av Grand Prix d’Amerique kan alltid räkna med en rejäl prissumma och minst lika mycket ära. Flera svenska hästar och kuskar har vunnit loppet, däribland Örjan Kihlström som vann med hästen Maharajah 2014. Elva tidigare vann travlegendaren Stig H. Johansson loppet med Queen L.

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.