Ridsport är i Sverige den sport som har näst flest skador – bara fotboll har fler skador än ridsport. Av den halva miljonen personer i Sverige som ägnar sig år ridning får 13 000 uppsöka läkarvård varje år för skador som uppstått i samband med ridning eller hästhantering. Det allra vanligaste sättet att skada sig är att man faller av hästen, och de olyckor som sker i samband med ridning eller hästar är allvarligare än den genomsnittliga olyckan. Dessutom sker vanligtvis flera dödsfall per år inom ridsporten. Mellan år 2000 och år 2007 dog i snitt mellan 3 och 4 personer per år. Med tanke på att de allra flesta (85 procent) av de som ägnar sig åt ridsport är kvinnor är det kanske föga förvånande att nio av tio som skadar sig i samband med att de utövar sporten är kvinnor. Då är det desto mer förvånande att vana ryttare oftare skadar sig än nybörjare.
Kanske beror det sistnämnda på att nybörjare är mer noggranna med att iaktta alla de säkerhetsåtgärder och säkerhetsföreskrifter som gäller när man vistas i stall och kring hästar. Det kan också bero på att de flesta olyckorna sker när en ryttare rider utomhus ensam eller två tillsammans utan ledare, något som bara mer erfarna ryttare gör.
Några självklara saker man ska tänka på när man rider för att minska risken att skada sig är att bära hjälm, ridstövlar med klack och skyddsväst. Hjälmen ska vara godkänd. Som nybörjare bör man också tänka på att olycksrisken är större om man rider på en ung häst än på en äldre häst. Rider du på ridskola är detta oftast inte ett problem, eftersom hästarna är vana vid nya ryttare, och ledarna inte skulle låta en elev rida på en häst de inte klarar av. Oavsett vilken häst du rider på ska du dock tänka på att aldrig ta av eller på kläder när du sitter på hästen, eftersom det kan skrämma den.
Om olyckan skulle vara framme, och du faller av hästen, riskerar du att drabbas av frakturer eller hjärnskakning. Om du känner av illamående efter fallet bör du uppsöka läkare, eftersom det kan vara ett tecken på det senare.