Hästar är underbara djur och en stor källa till glädje för både barn och vuxna. Du är aldrig för gammal för att börja på ridskola, däremot kan du eller ditt barn vara för ungt. Ridskolor finns över hela landet och du som har funktionsnedsättning men ändå gärna vill rida behöver inte vara orolig, din nedsättning är inget hinder. Tvärtom – ridning kan vara väldigt bra träning. Ridsporten brukar ofta beskyllas för att vara en dyr fritidssyssla, och det kan den vara, men det finns några enkla tips på hur du kan komma billigare undan.
Vid vilken ålder är lagom att börja?
Mycket handlar naturligtvis om hur moget ditt barn är, men många ridskolor har en gräns på att barnet måste vara sju år innan det får börja ta lektioner. Bland annat för att barnen innan denna ålder inte orkar koncentrera sig så långa stunder som krävs. En variant till vanliga ridlektioner är att låta barnet börja på någonting som ridskolorna brukar kalla något i still med häst- och stallvård eller ridlekis. Barnen får då lära sig att vistas bland hästar och i stallmiljö, sköta om hästarna och kanske sitta på hästryggen och rida lite grand. Denna verksamhet är oftast öppen för barn från femårs åldern, när barnet sedan blir äldre kan de börja i vanliga lektioner. Som ung tycker man oftast att det är spännande att åka på ridläger, antingen ligger barnen över i en närbelägen byggnad eller kanske de tältar. En Camping kan bli ännu större äventyr, eftersom de då är utanför ridstallets vanliga gränser.
Vad kostar det?
En del kanske oroar sig för att det kostar att låta barnet gå på ridskola, med lektioner, skjuts och utrustning. Om barnen har någon kompis som går på samma ridskola kanske ni kan samåka? Utrustning går ofta att hitta bra begagnad i Facebook-grupper eller på second-hand, detta brukar bli mycket billigare. Ridhjälmar brukar även finnas att låna på många ridskolor. Den utrustning som behövs är självklart en hjälm, skor med en liten klack, sköna byxor- bylsiga joggingbyxor eller jeans gör att det ofta uppkommer skavsår. Dessutom rekommenderas inte lösa kläder, som halsdukar eller sjalar, luvor eller annat som kan lossna. Om du däremot stoppar in halsduken ordentligt under tröjan går det bra att använda. Alla är välkomna att börja rida, oavsett funktionshinder. Just ridning är den största sporten för funktionshindrade personer och ridningen bedrivs som fritidssyssla eller som terapiform. Vid terapi ersätter ridningen en del av sjukgymnastiken. Lektionerna brukar skräddarsys efter den som rider och all ridning ska ske med utbildad personal som sätter säkerheten först.